META Önismereti tábor 2021 – Beszámoló

Egy év kihagyás után július 18-22. között a Mecsekben található, festői szépségű Orfűn került sor az idei Messzehangzó táborokra, melyek szálláshelyéül a barátságos Mecseki Diákszállás szolgált. A felső tagozatosok természettudományos és művészeti tábora mellett már ötödik alkalommal rendeztünk középiskolásoknak is tábort. A 2021-es META Önismereti tábor programját tekintve teljes mértékben kihasználtuk a csodálatos környezet nyújtotta lehetőségeket és igazi közösségként működve hamar valóssággá formáltuk a táborunk témáját is: a Közösség ereje.

„Ebben a táborban hosszú idő óta először lehettem olyan közösség része, amely feltétel nélkül elfogadta azt, hogy milyen vagyok valójában.”

Egész héten kihívásokkal néztünk szembe, melyek segítettek önmaguk és társaink megismerésében. Megélhettük az egyéni alkotás mélységét és a társakkal való közös együttműködés örömét is. Közösségi élményként élhettük át a sárkányhajózás szépségeit, egyéni kihívást pedig a barlangászat jelentett számunkra. Mindezek mellett különféle önismereti és közösségépítő játékoknak lehettünk részesei, melyek során sok vidám és felejthetetlen pillanatnak lehettünk részesei. Vendégünk volt Attak Emese, aki a hangok és színek világában mutatta meg az önkifejezés lehetőségét, melynek eredményeként gyönyörű mandalafestmények születtek. Kikapcsolódásként pedig még strandolásra is jutott időnk.

Élményekben, érzelmekben és eseményekben gazdag táboron vagyunk túl.

Azonban mindennél többet mondó a mentorok és a kamaszok visszajelzései a táborról:

„Az idei tábor tervezése, szervezése során akadtak nehézségeink, emellett nagy kihívást jelentett számomra, hogy ezúttal táborvezetőként kellett megállnom a helyem. Azonban ami izgatottság volt is bennem, az a tábor első napjával elmúlt és egy olyan nyugodtság költözött belém, mely az egész tábor alatt megmaradt. Ez köszönhető egyfelől a kamaszoknak, másfelől a mentortársaimnak, hiszen sikerült közösen egy olyan biztonságos környezetet kialakítanunk, ahol mindenki önmaga lehetett. Ebbe a táborba rengeteg szeretet, elfogadás, bizalom, nyitottság és vidámság költözött. A tábor során voltak helyzetek, melyeket szükséges volt újraterveznünk, de úgy gondolom, hogy ezeket az eseteket higgadtan és rugalmasan tudtuk megoldani. Mindig felmerül annak a gondolata is, hogy mivel tudtuk volna még színesebbé tenni a hetet, most még sincs bennem hiányérzet, véleményem szerint ez a tábor így volt kerek, ahogy lezajlódott. És nagyon hálás vagyok azért, hogy idén is részese lehettem ennek az inspiráló Messzehangzó közösségnek!” – önismereti tábor, Kovács Balázs, táborvezető

„Ebben a táborban a közös alkotás izgalmait és örömeit éltem meg a többi mentorral és a gyerekekkel. Sok-sok közös élményt éltek át együtt, melynek során kihívások tapasztalataiból tanulhattak önmagunkról. Jó volt ezt kívülről látni és néha részt is venni benne. Saját részről pedig kihívás volt a sok alkalmazkodás, hogy rugalmasan tudjak változtatni, alkalmazkodni adott helyzetben, ha arra volt szükség. És figyelni a belső megérzéseimre és a mentorok tapasztalataira, meglátásaira. Jó volt látni a sok kamasz mosolyt és nevetést, ahogy egymáshoz kapcsolódnak, beszélgetnek.” – önismereti tábor, Kovács Gábor, mentor

„Az idei önismereti tábor programjait nagy gonddal csiszoltuk, hogy aztán élményekben és kihívásokban bővelkedő napok jöjjenek létre. A tábor valóságosságát azonban az utazás reggelén éltem át igazán, amikor végre újra felszabadultan örülhettünk egymásnak. A fiatalok nagyon hamar egymásra hangolódtak, és a sok bezártság után igazi közösséggé forrtak. Úgy érzem, teljes mértékben a tábori mottónk szerint éltük ezeket a napokat. Közösen tettünk magunkért és egymásért is – amikor énekelve buzdítottuk egymást a zuhogó esőben, amikor a barlangász kobakot igazítottuk egymás fejére, amikor összekapaszkodva, vakon sétáltunk az erdőben és amikor önfeledten nevettünk azon a bizonyos country-énekesen. Már másodszor tapasztalom, hogy a tábort követő napok milyen sajátos hangulatban telnek. Gondolatban élem újra a hosszú séták alatti beszélgetéseket, a hangos kacagásokat, illetve a mélyen megérintő pillanatokat, és közben reménykedem benne, hogy a résztvevő fiatalok számára is hasonlóan maradandót adott ez a néhány nap. Köszönök Nektek mindent!” – önismereti tábor, Balázs Szabina, mentor

Ebben a táborban nem pletyka tárgya a bizalom és nem elvárások kérdése a tisztelet.”

„Ebben a táborban lenni menekülés a valóság elől és utazás a valóban.”

„Ebben a táborban elég biztonságban éreztem magam ahhoz, hogy meg merjem élni az eddig félretolt érzelmeim.”

„Ebben a táborban csodák történtek. Kicsi csodák, amikre már mindenkinek szüksége volt. Egy család lett belőlünk, titkokat őriztünk és osztottunk meg, mert tudtuk, biztonságban vagyunk. Ez a tábor egy sziget, ahol még a vihar is szép és ahol megpihenhetünk.”

 „Azt viszem magammal, amit csak tudok az emlékezetemben tartani. Gazdagnak érzem magam és talán el sem hiszem, hogy egyszerre ennyi jó ember lehet egy helyen. Pedig mégis úgy fest, hogy mégis igaz.”

„Azt viszem magammal, amit tőletek kaptam. Tudást, élményt, emléket, lehetőségek sokaságát, barátokat, társakat, leveleket, boldogságot, bátorságot és rengeteg pozitív dolgot.”

Azt tanultam, magamról, hogy nem félek őszinte lenni az emberekkel. Megtanultam, hogy nem az az igazi szeretet, ha folyamatosan együtt vagyunk, hanem az, ha kis időt is töltesz valakivel, akkor is odafigyelsz rá, energiát teszel bele, és ha újra találkoztok ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok. Megtanultam bevállalni dolgokat és megtanultam, hogy az idő nem végtelen és most kell élni.”

„Azt tanultam, magamról, hogy számít a véleményem, fontos vagyok, érezhetem jól magam anélkül is, hogy folyamatosan arra koncentrálnék, hogy másoknak megfeleljek.”

Amit itt hagynék egy icipici dobozban minden napsugarat, nevetést és ölelést, hogy a jövő táborozói is átélhessék.”

„Amit itt hagynék az ez a rengeteg szeretet, amit kaptam. Persze, vinnék magammal is, de milyen jó volna, hogyha a következő táborozók egyenesen egy nagy felhőnyi szeretetbe érkeznének!”

A táborról készült fényképek:

Olvasd el a felső tagozatosoknak szóló természettudományos és művészeti tábor beszámolóját is!

Köszönjük támogatóinknak a táborok létrehozásában nyújtott segítséget:

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org