Beszámoló: Csodálatos KOCKÁzatok – jótékonysági és edukációs rekordkísérlet

Létezik egy magyar tárgy, amelyet a becslések szerint a Föld minden ötödik embere kezében fogott már, világszerte ott lapul a gyerekszobák polcain és az irodák fiókjában is, mely gyakori – sokszor észrevétlen – kelléke számos hollywoodi szuperprodukciónak is. Rubik Ernő feltaláló 1974-ben megalkotott „bűvös kockájáról” van szó, melynek kirakásmódját matematikusok 30 éves tudományos vitája övezte. Bár a kockát 4,3*1019 (tíz a tizenkilencediken) féle különböző állásban vehetjük a kezünkbe, annak egyetlen (mind a hat oldalán egy-egy színt mutató) megoldásához legfeljebb húsz lépésből mindig eljuthatunk.

A „bűvös kocka” szabadalmi bejegyzésének 42., a logikai játék Magyarországi megjelenésének 40. évfordulója alkalmából a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány kezdeményezésében „Csodálatos kockázatok” néven egy interaktív foglalkozásokkal kiegészített jótékonysági rekordkísérlet zajlott.

Időpont: 2017. április 22. – május 13. között

Helyszín: Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Budapest

A program célja:

A tehetség sokszínűségére irányítani a nagy nyilvánosság figyelmét és a Rubik- kockában rejlő élménypedagógiai oktatási módszereket minél szélesebb körben megismertetni. A jótékonysági akció közvetlen célja az élménypedagógiai oktatási módszerek és a hátrányos helyzetű, sajátos nevelésű diákok fejlesztésének támogatása. Az Alapítvány közvetett célja, hogy hasonló kezdeményezései révén, ingyenes tehetséggondozó programjaival, nyári táboraival és ösztöndíjprogramjával minél több kiemelkedő képességű, ugyanakkor szociokulturálisan hátrányos helyzetű, rászoruló gyermeket érjen el.

1. A rekorder mozaikkép- a TERVEZÉSTŐL a MEGVALÓSÍTÁSIG

2016. végén kereste meg ötletével az Alapítvány Baticz Milán programozót (NNG Kft.) és Szabó Gábor grafikust (Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság), akik azonnal igent mondtak a felkérésre és – ellentételezés nélkül – létrehozták a Rubik-kockákból épített kétoldalú mozaikképet tervező számítógépes programot, valamint a Rubik-kockákból kirakható képpárokat, és legenerálták a hozzájuk tartozó forgatási kódokat. A fiatalemberek szenvedélyes kocka-versenyzők, Milán Guinness-rekorder is.

A budapesti vizes világbajnokság előtt is tisztelgő mozaik megalkotása 2 hónapot vett igénybe. Több ezer képpár összevetése és lefuttatása után – a kocka forgathatósága és a kötött színek miatt – került kiválasztása a tökéletesen kirakható képpár.

1998 darab, 6 egyedi színben és 15 féle kombinációban legyártott Rubik-kockából épült meg a budapesti Lánchídat és egy úszóverseny rajtjának pillanatát megörökítő mozaik. A 6,5 m2-es kép speciális, erre az alkalomra gyártott keretben került kiállításra.

Az építést és a kockák kiforgatását a képtervezők irányításával 5 magyar profi kocka-versenyző hajtotta végre 2 nap – összesen 16 óra – alatt, a budapesti bevásárlóközpont vásárlóterében. A speciális kódsor alapján a képnek megfelelő állásba kiforgatott kockák soronként kerültek be a keretbe. Április 22-én elkészült a kép kb. 1/3 része, majd április 23-án 6 órakor az utolsó kocka is a helyére kerülhetett.

A közönség mindkét napon láthatott 2-2 kockabemutató show-t is, melyeket szintén profi Rubik-kockások tartottak.

A rekorder mozaikkép április 22-től május 13-ig volt látható a Mammut bevásárlóközpontban.

2. A KÖZGAZDASÁGTAN és a MATEMATIKA tudományát népszerűsítő workshopok

Időpont: április 24.-május 12.

Résztvevők: 600 fő budapesti és vidéki középiskolás diák

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány partnerei, a Szexi Közgazdaságtan blog, a Közért portál és a Rajk László Szakkollégium egyetemista hallgatói, egyetemista hallgatói hétköznap délelőttönként interaktív matematikai-közgazdaságtani foglalkozásokat tartottak előre bejelentkezett középiskolai csoportoknak. A nagy érdeklődésre számot tartó programon – melyre 2 nap alatt betelt a létszám – összesen több, mint 600 diákot láttunk vendégül. A napi 60 fő 8-9-10. osztályos diák játékos formában, non-formális oktatási módszerek segítségével, valamint előadások során ismerkedett meg a kockázatok, a kombinatorika és a start-upok világával. Az iskolai tanagyagot kiegészítő, két órás workshopokon csoportokra bontva nemcsak az alap matematikai és közgazdasági ismereteket ismételték át rendhagyó módon és kaptak új ismereteket a témában, hanem a Rubik vállalat példáján keresztül egy komplex vállalatelemzési-építési feladatot is teljesítettek. Itt sok jó ötlet került terítékre ?

A workshopokon vendégeink voltak:

– Vajk-sziget Általános Iskola;

– Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium;

– Könyves Kálmán Gimnázium;

– Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium;

– Németvölgyi Általános Iskola;

– Fillér Utcai Általános Iskola;

– I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium;

– Budapest II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium;

– Közgazdasági Politechnikum;

– XIV. kerületi Szent István Gimnázium;

– Szolnok Városi Kollégium;

– Lauder Iskola;

– BMSZC Neumann János Számtech. Szakgimnázium.

– és egy tanuló Békéscsabáról ?

(A mozaikképet az Alapítvány szervezésében megvalósuló ADATkaland informatikai műhely általános iskolás diákjai is megtekintették.)

3. Záróesemény – KIÁLLÍTÁS, RÁDIÓ, ROBOT – május 12.

A program 3 hete alatt Pálffy László játéktörténeti szakértő kiállítása is látható volt a bevásárlóközpontban. A tárlat áttekintést adott a kockák és a szerencsejáték, a kockázás történetéről. A több, mint 9000 darabos gyűjteményből egy kisebb, kb 1000 tárgyat bemutató válogatás került a közönség elé. Május 12-én tárlatvezetés és a kiállításhoz kapcsolódó kvízjáték gazdagította a programot.

Szintén május 12-én került bemutatásra az a Rubik-kocka kiforgató robot, melyet a Roboktat szakkör épített meg erre az alkalomra. Az összekevert kocka színeit szenzorokkal érzékelő és a kockatestet karokkal forgató-tekerő Lego-robot nagy sikert aratott a közönség előtt – kicsik és nagyok egyaránt megcsodálták. Volt, aki versenyre is kelt vele ?

A programsorozat záróeseményén a Sláger FM rádió egész napos helyszíni, élő közvetítéssel jelentkezett. A 10-18 óráig tartó kívánságműsor alatt meséltek a programról a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány és a Közért képviselői, de a hallgatók érdekességeket tudhattak meg a mozaiképítésről és tervezésről, a kiállításról, a robotról, valamint vendégünk volt Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó is.

4. A mozaikkép lebontása, jótékonysági esemény

A mozaikképhez használt, közel 2000 darab, egyedi színben gyártott, adományokból vásárolt Rubik-kockát a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményekbe és matematikai tehetséggondozó iskolákba juttatja el. A Matehetsz, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Mosolykommandó Alapítvány segítségével budapesti és vidéki intézményekhez is jut a kockákból.

Köszönjük a részvételt partnereinknek, vendégeinknek, támogatóinknak és látogatóinknak!

Ígérjük, a korábbiakhoz hasonlóan jövőre is lesz edukációs és jótékonysági programunk!

Képek, további információk az esemény Facebook oldalán, Youtube csatornáján és az esemény képgalériájában.

Médiamegjelenéseink:

Hír TV Reggeli Járat 2017.04.26.

Echo TV Kibeszélő 2017.04.21.

Mindeközben 2017.04.21.

Sláger FM spot

M1 Család és otthon 2017.05.07.

M1 Iskolapad 2017.05.24.

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org