Beszámoló a „Tegyük FEL!” jótékonysági Guinness-rekord-kísérletről és a „Mesés építészet” című rendhagyó gyermekfoglalkozásokról

A Széchenyi Lánchíd létrehozásáról szóló döntés 180. évfordulója és a precíziós mérnöki munka előtt tisztelegve a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány Országjáró Természettudományok tehetséggondozó programjában egy jótékonysági akció keretében tehetséges, fiatal építészek által megtervezett, több, mint 12 méter magas fa építőjáték tornyot épített fel, melynek ledöntésére május 28-án került sor. Az egész hetes jótékonysági programot 4-5-6.osztályosok számára szervezett “Mesés építészet” című rendhagyó ismeretterjesztő órák egészítették ki.

Időpont: 2016. május 23-28.

Helyszín: Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ (Budapest, Lövőház u. 2, 1024)

A program célja: Minél szélesebb körben megismertetni az alkotás örömét; ahogy az egyszeri, nagyratörő, álomszerű ötlet – sokak kétkedése ellenére – a tervezőasztalon formát öltve mégis megvalósul. Hogy a „lehetetlen” az elhivatottság, a kreativitás és szakértelem megfelelő kombinációjával legyőzhető. A jótékonysági akció közvetlen célja az élménypedagógiai oktatási módszerek és a hátrányos helyzetű, sajátos nevelésű diákok fejlesztésének támogatása. Az Alapítvány közvetett célja, hogy hasonló kezdeményezései révén, ingyenes tehetséggondozó programjaival, nyári táboraival és ösztöndíjprogramjával minél több rászoruló gyermeket érjen el.

A rekordkísérlet során használt, adományokból vásárolt 100 doboznyi, 20 000 darab KAPLA építőelemet a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 40 hátrányos helyzetű településen lévő, illetve sajátos nevelésű igényű (SNI) gyerekeket oktató iskola között osztja szét.

Az előkészületek – Tervezéstől a próbaépítésig

A komoly célból gyermekjátékból épülő torony megtervezését, az Alapítvány felkérésére, a Minusplus Generáltervező Kft. – habozás és ellentételezés nélkül – vállalta el. A kezdeti lelkes kísérletezést precíz tervezőmunka követte, a felépülő Messzehangzó Torony terveit, az iroda tehetséges újonca Csiha András készítette el. Tovább a tervezővel készült interjúra…

Az ELTE lágymányosi campusán május 13-án tartott próbaépítésen a toronyból közel 4 méter fel is épült. Az építés tanulságait levonva a terv is részben módosult; a három kürtő méterenként való összecsatolása mellett döntött a tervező. Eközben a rekord-kísérlet ötletgazdája Rybaltovszki Péter (az Alapítvány kurátora) – egy egyszerűbb építési technikát alkalmazva – egy másik, majdnem 10 méteres toronnyal is “kiegészítette” a Foucault-ingának otthont adó lépcsőházat. Ráéreztünk a KAPLA ízére…

Fotók a tervezésről, építésről, toronydöntésről itt és  itt találhatóak.

Az építés első szakasza

Az éles építés első ütemére a Mammut Bevásárlóközpontban – a felállított dobogó és a támogatók molinóinak kifüggesztését követően – május 22-én éjszaka, hétfőre virradóra került sor.

A 21.00-tól kezdődő építést siker koronázta, az alap precíz kijelölését követően, az első méterek után bevetésre került a közel két tonnás kosaras emelődaru is. Az építők hajnalra 5,75 métert építettek meg a toronyból, melynek a következő pár napban a vásárlóközönség csodájára is járt. A színpadon felállított apró építmény és a kihelyezett LCD TV-n vetített rövidfilmek, valamint a 3. emeleti üvegfolyosón kiállított rekorder-építményekről szóló kiállítás egész héten jelezték, hogy valami készülőben van…

“Mesés építészet” rendhagyó gyermekfoglalkozások az építés művészetéről és tudományáról

A  hét során háromszor került sor a 4-5-6. osztályosok számára rendezett „Mesés építészet” című rendhagyó tanórákra. A Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület tematikus előadásai és az azokat követő “messzeahangzó kihívások” révén a diákok megismerhették és megtapasztalták, hogy az építészet több, mint technikai ismeretek és műszaki számok halmaza, hogy esztétikai érték és az időtálló funkcionalitás azonos jelentőségű az építés művészetében. Építettünk, mértünk, romboltunk: készült számtalan KAPLA-totem, sőt mézeskalácsház, strucc és mamut is…

A foglalkozások végén minden résztvevő szignált egy-egy KAPLA elemet.

Résztvevők:

  1. május 24. (kedd) – 80 fő:

ELTE Gyakorló Általános Iskola 4. osztályosai

  1. május 25. (szerda) – 40 fő:

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 5.osztálya; Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola és Diákotthon 7. osztályosai

  1. május 26. (csütörtök) – 40 fő:

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 6. osztályosai; Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének diákjai és kísérőik

A toronyépítés második éjszakája

A toronyépítés második szakaszára május 27-én éjszaka került sor. Az jórészt építészhallgatókból és az Alapítvány önkénteseiből álló csapatra nagy feladat (további legalább 6 méter) várt.

Alig két nappal korábban kaptuk a hírt, miszerint a franciaországi Lyonban május 14-én 18,4 méteres tornyot építve új rekordot állítottak be. 48 órás újratervezési periódust és a bevásárlóközpont műszaki stábjával való egyeztetést követően azonban (figyelembe véve a beltéren használható kosaras emelők, a födém terhelhetőségének korlátait, a szűk időkeretet, valamint az építők és a vásárlóközönség biztonságának elsőbbségét) végül az eredeti terv szerint a 10 méteres magasság elérését tartották meg célként.

Egész éjszaka váltásban, lankadatlan lelkesedéssel épültek a hatszög alapú szintek, melyek 9 méteres magasságtól folyamatosan szűkültek. A gyerekek által aláírt KAPLA elemeket az utolsó méterekre Rybaltovszki Péter építette be. Odakint már világosodott. 5:27-et mutatott az óra.

Megnézem a torony építésének második szakaszáról készült képeket…

A Messzahangzó Torony ledöntése

A 12,25 méteres, több, mint 4000 darabból (ragasztó, szög, csavar és mindenféle rögzítőelem nélkül) álló Messzehangzó Torony ledöntésére május 28-án délután került sor. Az eseményre a Mammut teljes vásárlóközönsége kíváncsi volt, sok a hétközi foglalkozásokról ismerős arc is felbukkant. A tornyot Kovács Tamás “Süti” (a magyar jégkorong válogatott tagja) jól irányzott lövései döntötték romba.

A 10 méteres magasságban beépített, dobogóról lepattanó, a hétközi foglalkozáson résztvevő gyerekek által szignált közel 200 KAPLA elem közül volt, amely pont a döntésre visszaérkező “gazdája” lába elé hullott…

Lassított felvétel a Messzehangzó Torony ledöntéséről

A felvételen jól látszik, hogy az építmény az első találat után “foghíjasan” is állt és csak a dobogó felé eső “kürtő” összeomlása után vesztette el a stabilitását. Az építmény először kissé meginogva dőlni kezdett, majd az arra kijelölt “medencébe” roskadt.

Kommunikáció:

A jótékonysági program előzetes kommunikációja honlapunkon és közösségi médiafelületeinken folyt. A program aktualitásairól a „Tegyük FEL!” Facebook eseményen keresztül tudósítottunk.

Médiamegjelenéseink:

Támogatók és partnerek

A jótékonysági program a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány szervezésében valósult meg.

Szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak és az esemény létrejöttéhez hozzájáruló magánszemélynek, cégnek és partnerszervezetnek!

Főtámogató

– E.ON Hungária Zrt. Támogatásuk meghatározó szerepet játszott a jótékonysági akció megvalósulásában. (https://www.eon-hungaria.com/)

Kiemelt támogatók:

– Concorde Alapkezelő Zrt. a toronyépítéshez és a gyermekprogramhoz  szükséges infrastrukturális háttér finanszírozását segítette. (http://concordealapkezelo.hu/)

– Blochamps Capital Kft. a KAPLA elemek beszerzéséhez nyújtott anyagi támogatással járult hozzá az programhoz (http://blochamps.hu/)

– SIÓ-Eckes Kft. terméktámogatás formájában, a délelőtti foglalkozásokon tízóraiként fogyasztott üdítőkkel járult hozzá a programhoz. (https://siogyumolcs.hu/)

– Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága a projekt finanszírozásához járult hozzá (http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/strategiai-ugyekert-felelos-allamtitkar)

– Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ vendégül látta a délelőtti gyermekprogramokat, helyszínt adott a toronyépítésnek, valamint anyagi hozzájárulásukkal és felületeikkel segítették az esemény kommunikációját (http://www.mammut.hu/)

– KAPLA France SARL elősegítette az építőelemek kedvezményes árú beszerzését. (http://www.kapla.com/vitrine/)

Szakmai partnerek:

– A megvalósuló torony építészeti tervezését a MINUSPLUS – Custom Made Architecture végezte (http://www.minusplus.hu/)

– A Makita Kft. precíziós műszerekkel segítette a toronyépítést. (http://www.makita.hu/)

– A Lechner Tudásközpont az építészetet, mint hivatást népszerűsítő programja keretében csatlakozott a programhoz (http://lechnerkozpont.hu/)

– Kölyökpark – A KAPLA játék nagyközönséggel való megismertetésében és az adománygyűjtés segítésével járultak hozzá a projekthez (http://www.kolyokpark.hu/)

– A Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület a délelőtti gyermekprogramok tervezésében (és megvalósításában) vállalt jelentős szerepet (https://www.facebook.com/husznegyven/)

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org