META tábor 2022 – beszámoló

„Ez a tábor egy igazi csapat, ahol minden olyan, mint a mesékben.”

2022-ben ismét a Mecsekben található, festői szépségű Orfűn került sor július 16-21. között a Messzehangzó táborra, melynek szálláshelyéül az előző évhez hasonlóan a barátságos Mecseki Diákszállás szolgált.

Az idei évben szakítva a hagyományokkal egy olyan komplex tehetséggondozó tábort szerveztünk, melynek során tehetséges táborozóinkkal közösen a tehetségterületükön (természettudomány, képzőművészet, tánc, dráma/irodalom) túlmutató komplex személyiség- és tehetségfejlesztő programok részesei lehettünk.

„Ez a tábor, egy olyan hely, ahol nyugodtan fedezhetem fel magam, fejlődhetek és új ismeretségeket köthetek egyszerre.”

Első tábori napunk során felfedeztük a környéket, rácsodálkoztunk a gyönyörű természeti környezetre, közben pedig jó kis játékok keretében ismerkedtünk egymással, alakítva a tábori közösségünket.

„Ebben a táborban igazán nyugodtnak, békésnek és rendkívül önfeledtnek érezhetem magam.”

A további tábori napjaink a következő állandó programok köré szerveződtek: Tükörkép, Messzehangzó Diákakadémia, BolyonGo, Szakmai teammunkák.

A nap indításaként a Tükörkép elnevezése programunk során olyan játékoknak és gyakorlatoknak lehettünk részesei, melyek középpontjában az önismeret, a közösség, a társismeret és az önbizalom témái kerültek.

„Ebben a táborban újra megtaláltam önmagam.”

„Ebben a táborban mindent elmerek mondani mindenkinek, mert megbízom bennük.”

„Ebben a táborban mindig őszintén önmagam lehetek.”

A Messzehangzó Diákakadémia keretében az idei táborban vendégeink voltak:

  • Varga Livius (Quimby) és Nemes Zoltán (Jambalaya) zenetréningje során egy olyan alkotói folyamatnak lehettünk aktív részesei, melynek során megtapasztalhattuk, hogyan születik meg egy dal.

  • Kósáné Barna Magdolna, mezőberényi tanítónő vezetésével a Szociopoly társasjátékban tapasztalhattunk meg olyan nehézségeket, amelyek másoknak a való életet, a mindennapokat jelenti.

  • Duba Gergő elektromérnök és Édes Lili fizikus workshopja során természettudományos kísérletek hátterére kerestünk és találtunk válaszokat, valamint kipróbálhattuk az analóg fotózást is. Az éjszaka során pedig egy csillagászati élményklub keretében az égbolt rejtelmeibe vezettek be bennünket.

„Azt viszem magammal, hogy igenis ki lehet lépni a komfortzónámból és ezek az új dolgok jók és érdekesek.”

„Azt viszem magammal, hogy annyi gyönyörű és különleges ember van a világon, mint Ti, csupán csak meg kell találnom őket.”

„A táborból és a közösségből áradó támogatást, szeretetet, békét és megértést viszem magammal.”

A BolyonGo szabadidős programok és játékok során a napi intenzív munkát megszakítva, játékos formában mozgathattuk meg magunkat, mozgásos élményeken keresztül dolgozhattuk fel az adott nap aktuális témáját.

„Azt tanultam, magamról, hogy képes vagyok megcsinálni bármit, ha elég elhivatott vagyok hozzá.”

„Azt tanultam, magamról, hogy sokkal nyitottabban tudok hozzáállni különböző helyzetekhez és idegen emberekhez egyaránt, mint eddig.”

„Azt tanultam, magamról, hogy mindig tanulok valami apróságot. Apróságot, amit be tudok építeni a személyiségembe vagy használni az élet különböző területein.”

Szakmai teammunka során a Messzehangzó Diákakadémián hallott előadásokat saját tehetségterületünk (természettudomány, képzőművészet, tánc, dráma/irodalom) oldaláról megközelítve dolgozhattuk fel.

„A teammunka során megtapasztaltam magamról, hogy szeretek másokkal együtt alkotni, tőlük inspirálódni.”

„A teammunka során megtapasztaltam magamról, hogy az akarás és a lendület fontosabb, mint a kategóriák, amiket ránk aggatnak.”

„A teammunka során megtapasztaltam magamról, hogy vannak egyedi ötleteim és tudok igazán kreatív lenni bármiféle külső segítség nélkül is akár.”

Utolsó tábori napunkon táncművészeink vezetésével közös koreográfiát alkottunk, megtekintettük drámásaink előadását, részesei voltunk természettudósaink vicces jósdájának és végigjártuk az alkotásainkból összeállított kiállítást, ahol többek között megcsodálhattuk képzőművészeink munkáit.

„A META tagjának tudni magamat zseniális és nagyon megszerettem mindenkit.”

A táborról készült fényképek:

Fotók megtekintése

 

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org