Beszámoló a 2017-es Csapatépítő–Személyiségfejlesztő Táborról

2017. július 16-22. Vackorvár – Hetényegyháza

A tehetség nyeri a meccset, a csapatmunka és az értelem nyeri bajnokságot.

Michael Jeffry Jordan

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány kezdeményezéseként először 2016-ban szerveztük meg önismereti táborunkat, melyet a korábbi évek tematikus táboraiban az akkor még felső tagozatosokként résztvevő, középiskolássá nőtt korosztály igényei hívtak életre. Ismerve a kamaszkor sajátosságait, közös szakmai beszélgetések során arra jutottunk, hogy a középiskolások tehetséggondozásában a személyiségfejlesztésre kell helyezzük a hangsúlyt. Így indítottuk útjára 2015 tavaszán az első Tükör önismereti csoportot is, mely program azóta is aktívan működik. Idén, 2017-ben került megrendezésre második önismereti nyári táborunk, mely a Csapatmunka nevet kapta.

Idei csapatépítő-személyiségfejlesztő táborunkban 15 fő, 15-18 éves fiatal vett részt. A program célja az volt, hogy olyan közösséget teremtsünk, ahol a középiskolások megtapasztalhatják a csapat, az együttműködés erejét, ezen belül kibontakoztathatják egyedi ötleteiket, kreativitásukat. Azon dolgoztunk, hogy a résztvevők ismerjék meg és vállalják fel saját erősségeiket és gyengeségeiket, derítsék ki, milyen szerepekben érzik jól magukat a csapatmunka során. A közös programokban a középiskolásoknak lehetősége nyílt kipróbálni, milyen, amikor hatással vannak másokra a kortársaik közül, vagy a náluk fiatalabb korosztályra, és milyen, amikor bizalommal fordulnak feléjük.

A középiskolások táborával párhuzamosan zajlott az 5-8 osztályosok Képzőművészeti Alkotótábora. A kamaszok számukra készítettek projektmunkában egy akadályversenyt, a közös szabadidőben együtt játszottak, sportoltak, este pedig szobafelelősi feladatot láttak el, önkéntes vállalás alapján. E mellett zajlottak saját programjaik, a csapatépítés és a projektmunka.

A tábori programban megtapasztalhattuk, hogyan viselkedünk csoporthelyzetben.Különös figyelemmel és érdeklődéssel hallgattuk egymást, amikor kedvenc művészeti alkotások bemutatásával meséltünk magunkról, kinek miért kedves, mit nyújt számunkra az adott mű. Többen is hoztak saját alkotásokat, filmet, amiben szerepelt, fotót, verset, novellát, rajzokat, festményeket.

Játékos helyzetek és egy célirányos teszt segítségével derült ki, ki milyen szerepet tölt be egy csoportban.

A csapatépítő játékok közül a bizalomjátékok  mind emlékezetes élmények maradtak, legizgalmasabb kihívást a slackline jelentette, igazi bátorság, bizalom és önbizalom növelő élmény volt egymást segítve végig menni a két fa között egy méter magasságban kifeszített keskeny szalagon.

Egy napot velünk töltött meghívott vendégünk Danny Bain is, a 7 éve hazánkban élő amerikai fiatal zenész, aki sokat mesélt utazásairól.

Szívmelengető volt olvasni a csapattagok értékelését az együtt töltött hetünkről. Sokan kiemelték, hogy az átélt élményekből bátorságot merítettek ahhoz, hogy bizalommal forduljanak mások felé, emellett pedig a saját egyéni céljaikat is tisztábban látják.

A tábor vezetői, Kormos Zsuzsa táborvezető és tehetségfejlesztő tanár, Kovács Gábor pszichológus, Kovács Balázs informatika tanár és Vig Luca pszichológus ezúton köszönjük a résztvevők családjainak és az Alapítvány vezetőségének, hogy lehetővé tették a Tábor megvalósítását.

További képek a galériában!

Köszönjük a UPC Directnek és az E.ON-nak a tábor megvalósításához nyújtott támogatását!

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org