Lélektúra Tábor 2016 – Beszámoló az első önismereti kamasztáborról

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány új kezdeményezéseként 2016-ban első alkalommal szerveztük meg önismereti Lélektúra Táborunkat, melyet a korábbi évek tematikus táboraiban az akkor még felső tagozatosokként résztvevő, mostanra középiskolássá nőtt korosztály igényei hívtak életre. A korábbi évek táboraiban kapott élmények olyan közösség- és személyiségformáló erővel bírtak, melyekhez a fiatalok hosszú távon, a mai napig ragaszkodnak. Visszavágynak „messzehangzós” társaik és az Alapítvány önkéntesei közé jóval azután is, hogy kinőnek a táborozók elsődleges célkorosztályából, az általános iskolás korból.

Évközi programjaink során, találkozva a kamaszokkal, elkezdtünk azon gondolkodni, milyen új programokat kínálhatnánk nekik ezután. Alapítványi részről rájöttünk, tehetséggondozó munkánk nem érhet véget az általános iskolával. Ismerve a kamaszkor sajátosságait, közös szakmai beszélgetések során arra jutottunk, hogy a középiskolások tehetséggondozásában a személyiségfejlesztésre kell helyezzük a hangsúlyt. Így indítottuk útjára tavaly tavasszal az első Tükör önismereti csoportot, mely a következő ősszel egy második csoporttal folytatódott. Az évközi csoportfoglalkozások során nyert tapasztalatok tovább erősítették bennünk a nyári tábor gondolatát.

2016 tavaszán meghívásos alapon hirdettük meg a lehetőséget korábbi táborozóink között, akik egy motivációs levél megfogalmazásával jelezték részvételi szándékukat. Néhány visszalépést követően végül 11 lány és egy mozgáskorlátozott fiú vett részt a táborban, mely a felső tagozatosok tematikus táborával egy időben, július harmadik hetében, a festői szépségű Orfűn kapott helyet. A gyönyörű természeti környezet sok kirándulásra, erdei és tókerülő sétára és fürdőzésre adott lehetőséget, igazán inspirálóan hatott ránk, ezért programjainkat igyekeztünk minél inkább a hely adottságaihoz igazodva kialakítani. A külső terepen több alkalommal csapatépítő játékokat, páros és csoportos beszélgetéseket tartottunk. A sárkányhajózás, barlangászat és az éjszakai erdőben alvás során alkalmunk nyílt kilépni komfortzónánkból és megtapasztalni mind lelki, mind fizikai értelemben vett határainkat. Ezek az „erőpróbák” nem csak meghatározó sikerélményeket jelentettek, de – a kamaszok visszajelzései alapján – az önbizalom-erősítéshez is hozzájárultak.

A csoportos szituációk mellett igyekeztünk teret adni az egyéni elmélyülésekre is, az önmagunkban tett „belső utazásra”, a történések végiggondolására összhangban az együtt töltött idő mértékével. Ennek megfelelően alakítottuk ki pl. táborhelyszínünkön a „csend-sarkot”, ahová a szabadidő-sávokban elvonulhatott, aki akart, vagy tettünk csendtúrát az erdőben, mely utóbbi számunkra vezetőkként is meglepő, értékes pillanatokkal szolgált.

A kalandos programokon túl művészetterápiás foglalkozásokon keresztül kerültünk közelebbi kapcsolatba a művészet életünkre gyakorolt, formáló hatásával. Csoportos festések során tapasztaltuk meg, milyen hatással vagyunk egymásra és a közös mű születésére különböző attitűdök (pl. agresszív, védekező, semleges) szerint viselkedve. El Kazovszkij élettörténetéből inspirációt nyerve egyéni alkotás alkalmával kerestük a bennünk rejlő „belső lényt”, majd drámajátékok segítségével utaztunk az életkorok nyomvonalán.

Az egyszeri programokon túl igyekeztünk állandó programelemekkel strukturálni napjainkat. Így keltek az érdeklődőbb szelleműek reggelente egy órával korábban, hogy részt vegyenek a napüdvözlő jógaórákon, vagy szerveztük meg étkezésinket közösen. Az estéket igyekeztünk közös, napértékelő beszélgetésekkel zárni.

Első Lélektúra Táborunk számtalan tapasztalattal szolgált. A kamaszok visszajelzései alapján úgy érezzük, folytatásra érdemes a személyiségfejlesztő, önismereti táborok szervezése, hiszen élményeiken keresztül olyan tanulságokkal gazdagítja ezt a korosztályt, melyet hosszútávon képesek beépíteni életükbe.

A tábor vezetői, Kormos Zsuzsa táborvezető és tehetségfejlesztő tanár, Kovács Gábor pszichológus, Barkóczi Flóra művészettörténész, művészetpedagógus és Bagi Annamária pszichológushallgató, ezúton köszönjük a résztvevők családjainak és az Alapítvány vezetőségének, hogy támogatták kezdeményezésünket és segítették a Lélektúra Tábor megvalósítását. Reményeink szerint a tábor 2017-ben is folytatódik!

További képek a galériában!

Elérgetőségek

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
1011 Budapest
Hunyadi János út 13.

 

Benedek Nóra, programkoordinátor:
06-20-665-99-93
program[at]messzehangzo.org

 

Vígh Mónika, civil szervezet vezető:
vigh.monika[at]messzehangzo.org