Tevékenységi körök

  • Tehetségazonosítás
  • Tehetséggondozás
  • Tehetség tanácsadás
  • Önkéntes menedzsment
  • Képzés
  • Rendezvények
  • Kiadványok
  • Együttműködés, hálózatépítés

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy a szociokulturálisan hátrányos helyzetű, korosztályukból kiemelkedő képességű gyermekeket olyan tudáshoz juttassa, amelyet más körülmények között nem, vagy nehezen tudnának megszerezni, a rászorultság okán teljesen ingyenesen, tematikus tehetséggondozó programban részesítse. Művészeti tehetségfejlesztő programjának (nyári tábor, évközi fejlesztő programok, ösztöndíj program) elsődleges célja, hogy a mindennapi élet nehézségeivel megküzdő gyermekek felfedezzék, felismerjék a bennük rejlő képességet, lehetőségük legyen és merjék bátran kipróbálni magukat és a megszerzett tudásukat használják a kreativitásuk megjelenítésére, hogy az előttük álló lehetőségeket a leghatékonyabban tudják kihasználni és kreatív, kiegyensúlyozott személyiségű alkotói lehessenek a társadalmunknak. Épüljön tudásuk a nemzeti gyökerekre, megismerve és újra fogalmazva azt.

Az iskolán kívüli tehetséggondozásban három fő területre helyezzük a hangsúlyt – a művészetekre, a természettudományokra és – az idei évtől kezdve – az informatikára. A családi, a nyári táborok a folyamatos évközben zajló – Országjáró művészetek, természettudományok – tehetséggondozó programok, illetve az ösztöndíj jelentik a speciális fejlesztési lehetőséget. Az eddigi tehetséggondozás során 890 gyermek tehetségmutatóinak felmérése, 15 táborban 550 gyermek táboroztatása, közel 450 gyermek, év közbeni tematikus programban való részvétele, és 38 ösztöndíjazása zajlott.

A 100%-ban magyar, független, alulról jövő kezdeményezésű, önfenntartó Alapítvány számára nagy öröm, hogy saját fejlesztésű módszertani munkáját a szakma több ízben is komoly elismerésben részesítette. Így 2008 óta regisztrált Kistérségi Tehetségpont vagyunk, ezáltal a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségéhez tartozunk.

2010-ben szervezetünk Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Az Alapítvány szakmai tevékenysége a Magyar Géniusz Program szakmai zsűri értékelése alapján bekerült a 10 példaértékű tehetségsegítő program közé. (www.geniuszportal.hu; Tehetségkönyvtár). Az Európai Unió Magyar Elnöksége keretében megrendezett, Első Európai Tehetségnapon, 2011-ben Alapítványunk mutathatta be, teljes körű tehetség gondozói tevékenységét. 2013-ban a Nemzeti Tehetségnapon Alapítványunk is alkotója volt a Tehetséglabirintusnak, 2014 – ben tehetséggondozó programunk regionális, kiválóan akkreditált minősítést kapott. 2015-től a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye,szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítunk az egyetem hallgatói számára, melynek során értékes tapasztalatokat szerezhetnek pedagógus mentor szakmai iránymutatása mellett. 2016-ban Alapítványunk elnyerte a „Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért” díjat mint kiváló tehetséggondozó szervezet. A díj forrását biztosító Nemzeti Tehetség Program fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében.