DSC_3202A 2017. január 13. – április 30. közötti Tükör önismereti csoport vezetői a Messzehangzó Tehetségek alapítvány önkéntesei, Bagi Annamária és Neri Orsolya pszichológusok voltak. A csoportba egy online jelentkezési lap kitöltésével lehetett pályázni, majd személyes beszélgetés során ismertük meg a jelentkezőket.

Ezután állt össze végül az a 10 fős csoport (5 fiú és 5 lány), akikkel január és április között 6 alkalommal, kéthetente szombat délelőttönként találkoztunk Budapest belvárosában, egy külön erre a programra kibérelt helyszínen. A tagok más-más középiskolákból érkeztek, volt, aki vidékről utazott fel rendszeresen a fővárosba. Ez a változatosság külön tanulságokkal és felismerésekkel szolgált számunkra, már önmagában azt is érdekes volt megtapasztalni, milyen sokféle közegből érkezhetünk és ez által milyen sokféleképp tekinthetünk a világra.

Témáink voltak:

1. Bemutatkozás és ismerkedés, a szabályok és keretek tisztázása. Üzentünk levélben a csoport utáni önmagunknak, és önismerő füzetet nyitottunk.

2.  A múltból kiindulva a legfontosabb kapcsolatokat és családi működést tekintettük át egészen a jelenig.

3. Az erősségek és gyengeségek, hasonlóságok és különbségek.

4. Kapcsolataink, szeretetnyelvek,  konfliktuskezelési stílusok.

5. Kommunikáció, érzelmeink és szükségleteink tudatosítása.

6. A jövő, terveink, céljaink, vágyaink.

DSC_3261

A csoportfolyamat zárására egy hosszú hétvégén kerítettünk sort. Április végén egy péntek délután közösen buszra szálltunk, és leutaztunk Tahitótfaluba, ahol egy önellátó házban aludtunk két éjjel. Ez az intenzív összezártság lehetőséget adott a fokozottabb elmélyülésre, illetve szorosabbra húzta kötelékeinket is. A közös étkezések és séták során nagy segítségünkre volt Kormos Zsuzsa tehetségfejlesztő tanár, gyógypedagógus is.

Az alkalmak során a csapatépítés mellett teret adtunk az egyéni elmélyülésre, relaxációra, tesztkitöltésre, az egymáshoz kapcsolódásra, serkentettük az építő kritikák és pozitív visszajelzések megfogalmazását.

Olvasd el a csoportvezetők, Panka és Orsi részletes beszámolóját és nézd meg a képeket!

Ha kedvet kaptál a csoportban való részvételhez, jelentkezz a 2017. őszére tervezett csoportba ennek az űrlapnak a kitöltésével!

IMG_0546