A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány útjára indítja az 5színVILÁG – a szerethető természettudományokprogramját.

„Az alkotó ember előtt végtelen a tér. De ha tudásunkat nem is használjuk fel feltétlenül újabb alkotásra, akkor is minden ismeret még gyönyörűbbé teszi előttünk a világot.
Öveges József

Iskolán kívüli, természettudományos, tehetségfejlesztő program, hátrányos helyzetű felsősöknek

5színVILÁG

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány új tehetségfejlesztő programsorozatát a felmerülő össztársadalmi szükséglet hívta életre, hiszen évről-évre csökken a természettudományok iránt érdeklődő és elkötelezett tanulók és az ő képzésükre szakosodott tanárok száma.

Szerethető természettudományos oktatásra van szükség.

Célunk, hogy a program során a szenvedélyesen kíváncsi gyermekekkel megismertessük, hogy a világ, amely körülvesz minket, örökké változó – dinamikus, és rejtélyes, és természettudományos titkai még számos területen felfedezésre várnak. Ez a célkitűzés tökéletesen egybeesett az IBM oktatásról és társadalmi felelősségről alkotott hosszú távú terveivel, ezért önkéntesei szakmai segítségével és a helyszín biztosításával támogatja a programsorozat megvalósulását.

Az öt alkalomból álló programhoz az iskolai tantárgyak nem részleteiben, hanem átfogóan, komplexitásukban kapcsolódnak, a „minden mindennel összefügg” elvre épülő ismeretek mélyítésével és szélesítésével.

A program a természettudományok különböző területein megismert és felismert új utakkal, lehetőségekkel foglalkozik. A témák feldolgozására minden alkalommal autentikus személyt hívunk el, hogy a gyermekekkel interaktív módon ismertesse meg a szerethető természettudományokat. A foglalkozások témáit a természettudomány „hálója” kapcsolja össze.

Az egyes témákhoz kapcsolódóan a gyermekek rövid, figyelemfelkeltő előadást hallgatnak meg, kísérleteket, bemutatókat néznek meg, majd önmaguk is részt vesznek a felmerülő kérdések, problémák megoldásában, a jövő új lehetőségeiről beszélgethetnek szakemberekkel. Mindezekre „messzehangzósan”, tehát játékosan, egyéni és csoportos feladatmegoldással kerül sor.

A programsorozatban helyet kap „A digitális világ”, azaz az informatika új lehetőségei témakör, amelyben az IBM szakemberei segítségével kapnak a gyermekek betekintést ebbe a világba. Megelevenedik a képzelet világa, a gyermekek megismerkedhetnek az életciklus elemzés rejtelmeivel, a kimosható könyvvel, egy innovációs szakember vezetésével, és beleülhetnek egy elektromos autóba is.

Az ELTE TTK NASA – val együttműködő kutatója segítségével a Földön kívüli világ számtalan csodája közül, egy eredeti holdkövet is megvizsgálhatnak a gyermekek.

A programra azokat a tehetséges, nehéz sorsú gyermekeket hívtuk meg, akik az idei természettudományos táborunkban részt vettek, illetve korábbi tehetséggondozottjainkat, akik komoly érdeklődést mutatnak a téma iránt. A „közös nyelv” adott számukra, társaikkal hasonló élmények, küzdelmek jellemzik a mindennapjaikat és ez által a közösségre találás és a kommunikáció útja is lerövidül.

Szándékaink szerint ezek a foglalkozások segítenek majd a pályaválasztás, továbbtanulás előtt álló gyermekeknek, hogy érdeklődésük elmélyüljön, vagy éppen ráirányuljon egyes természettudományos területre.

Pályázati felhívás – Mit jelent számodra az 5színVILÁG?

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 2012 őszén útjára indította 5színVILÁG programsorozatát, amelyen a világban, napjainkban zajló izgalmas felfedezésekről, természettudományos eredményekről mutat be számtalan érdekességet elsősorban a Felfedező táborban részt vett gyermekeknek.