Folytatódik az Országjáró Művészetek, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány ingyenes, évközi, tehetséggondozó programsorozata!

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány hét évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy a szociokulturálisan hátrányos helyzetű, korosztályukból kiemelkedő képességű gyermekeket olyan tudáshoz jutathassa, amelyet más körülmények között nem, vagy nehezen tudnának megszerezni, a rászorultság okán teljesen ingyenesen, tematikus tehetséggondozó programban részesítse őket. Iskolán kívüli tehetséggondozó programban az Alapítvány szakemberei a művészetoktatást, a készség– és képességfejlesztést, az ismeretgazdagítást a személyiségformálás eszközeként kezelik, a gyermek életkori fejlődési jellemzőihez igazítják, és művészetpszichológiai kutatások eredményeire, a magyar művészeti nevelés nemzetközileg is elismert gyakorlatára építik.

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 2014 őszén egy új évközi programsorozatot indított útjára, az Országjáró Művészeteket, mely Magyarország két nagyvárosában – Kaposváron, Pécsett - és a fővárosban, Budapesten kerül megszervezésre. A programok célja, az érintett nagyvárosokban és vonzáskörzetükben a jelentős számú hátrányos helyzetű gyermekek számára a művészetek sokszínűségének, magyar gyökereinek és az interaktív, tapasztalati úton történő bemutatása, elismert kortárs művészek tolmácsolásában.A programba helyi tehetséggondozó szakemberek segítségével választják ki a bekerülő hátrányos helyzetben élő, a művészet valamely területén tehetséges gyermekeket, akik a jelentkezők számának függvényében térítésmentesen vehetnek részt a különböző helyszínek tematikus foglalkozásain.

Az Országjáró Művészetek tehetséggondozó programsorozat első két állomása 2014 novemberében már sikeresen lezajlott. A résztvevők a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban Bíró Ferenc Magyarországon egyedülálló diafilmgyűjteményét ismerhették meg Gulliver története nyomán. Pár héttel később a Kaposvári Egyetemen tanító Eperjes Károly, az intézet dékánja – Kossuth-díjas és Jászai-díjas színművész és hallgatói látták vendégül a programot.

Az idei év első programja február 23-án az idén 350 éves Tartuffe, a budapesti Pince Színház rendezésében, ahol az előadást követően a részvevők találkozhatnakFrenkó Zsolt rendezővel, valamint a darabban játszó színészekkel is. Majd március 26-án Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe utazik a program egy egész napos barangolásra az illusztrációk világában, Agócs Írisszel, a külföldön is elismert mesekönyv illusztrátorral.

Az Országjáró Művészetek részeként minden hónap második szombatján megrendezésre kerül a Messzehangzó Filmklub is, ami a tehetséges fiatalok mellett nyitott szüleik, pedagógusaik, érdeklődő barátok felé is. A program a filmvetítéseket követően Baranyi Gábor Benő filmrendező vezetésével közös beszélgetéssel zárul.

 

PROGRAMISMERTETŐ

2014. november 15.
Örökmozgó Filmmúzeum
1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.
Diafilmklub- Fedezd fel újra és újra velünk! diavetítés és dia-történeti kiállítás
Programvezető: Bíró Ferenc, többezres magán diafilmgyűjtemény tulajdonosa

2014. november 27.
Kaposvári Egyetem Színházi Intézet
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.
Az „emberi” művészet
színház, dráma
Programvezető: Eperjes Károly – adjunktus, Kossuth-díjas és Jászai-díjas színművész

2015. február 23.
Pince Színház
1093 Budapest, Török Pál u. 3.
Molière: Tartuffe című darabjának megtekintése, interaktív beszélgetés a rendezővel, színészekkel
Programvezető: Frenkó Zsolt – rendező

2015. március 26.
Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs
Az álomtól a megvalósított képek művészetéig” Barangolás az illusztráció világában
Programvezető: Agócs Írisz – mesekönyv illusztrátor

2015. május 10.
Budapest,  MÜPA – Fesztivál Színház
Meztelen igazságok- derűs hangverseny gyermekeknek
Programvezető: Philipp György – rendező

 

MESSZEHANGZÓ FILMKLUB
Örökmozgó Filmmúzeum
1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.
Meghívott előadó: Baranyi Gábor Benő – filmrendező

 2015. február 14. 10-13:00 Good Will Hunting
2015. március 14. 10-13:00 Billy Elliot
2015. április 11. 10-13:00 Holt Költők Társasága

A program a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt keretében kiírt “Felhívás csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására” pályázat révén valósul meg.

Letöltöm a sajtóközleményt!