fejlec_facebook_tabor

Az alapítvány 2016-os természettudományos és művészeti tehetséggondozó táborának az orfűi Mecseki Diákszállás adott otthont. A tábor tematikáját két őselem, a víz és a levegő alkotta. Az azonos témakörben kiírt pályázatra szép számmal érkeztek anyagok természettudományos és művészeti megközelítésben egyaránt. A legszínvonalasabb pályaművek készítői mellett tanévközi versenyeken sikeresen szereplő fiatalok alkották a tábori diákközösséget. Az idei évben először nemzetközi lett a tábor, hiszen határon túli magyar gyerekek is sikeresen pályáztak a részvételre. A szakmai műhelyek projektmódszerrel dolgozták fel a tematikát felnőtt segítők, szakemberek facilitálásával.

Természettudományos műhely

A természettudósok egy szakmai műhelyben, 3 csoportban dolgoztak. A csoportok egy – egy olyan eszközt modelleztek, amelyek meghajtása a víz és a levegő reakciójára épül. A fiatalok tervrajzokat készítettek, majd ezek alapján építették meg a járműveket, gépeket. Projektzáró bemutatójukon működés közben figyelhettük meg az elkészült szerkezeteket. A műhelymunka során megtapasztalhatták a fiatalok a különböző tudományágak találkozásának dinamikáját, a különböző szakmai tapasztalatokkal rendelkező emberek együttműködésének lehetőségeit is. Segítőik különböző szakterületek képviselői: Turi Péter tanító, informatikus, Garaguly Gergő fizikus és Zsupos Zoltán építészmérnök. Rajtuk kívül Südi István , Gábor Dénes – díjas ifjú tehetség segítette a fiatalok elmélyülését a projektben.

Képzőművészeti műhely

A táborban két művészeti műhely működött. A képzőművészeti műhelyben Agócs Írisz illusztrátor mellett régi „messzehangzós” ösztöndíjas tehetségünk, Szentimrey Zsófi segítségével kalandoztak el a mesék világába a tehetséges rajzos – festős fiatalok. Vizes technikákkal ismerkedtek meg a meseillusztráció készítése közben.

Dráma műhely

Az előadóművészeket egyesítő műhelyben dramatikus játékok, helyzetgyakorlatok és önkifejezést segítő helyzetek során született drámai színdarab a tábor végére. Zene, mozdulatok, beszéd és csend egységét teremtették meg művészi előadásmódjukkal a fiatalok. Facskó Marica színművésznő és segítője Bácsi Zoltán kis művészei  idén is művészi értékű produkcióval koronázták meg a tábor végét jelentő projektzáró napot.

Facskó Marica, a dráma műhely vezetője így írt csapatáról:

„Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amelyet a Messzehangzó Tábor jelent számomra. Minden évben csoda történik a gyerekekkel és velünk. Nem könnyű feladat megfogalmazni, hogy pontosan mi is ez, de talán egyetlen szó mégis rávilágíthat a lényegre. Változás. A tábor végére többek lesznek a gyerekek is, és mi felnőttek is. Kölcsönösen hatunk egymásra, amely komoly munka, rengeteg játék, hatalmas kirándulás, közös strandolás és mély beszélgetések útján történik. A tábor előtti előkészületekben kialakul a program, körvonalazódik, hogy kinek milyen feladata lesz, de biztosat mindenki csak akkor mondhat,akár a saját műhelyéről is, amikor  megismeri a gyerekeket. A gyerekek önmagukban fantasztikusak. Máshonnan érkeznek, más-más nehézséggel küzdenek, de lelkesen, nyitott szívvel várják a tábort. Bácsi Zoltánnal a színházi műhelyt vezettük idén is. Az elmúlt évek színházi tapasztalata azt mondatja velem, hogy erre a „munkára” nem lehet igazán előre készülni. A színházban minden egyszeri és megismételhetetlen. Minden próba más, minden előadás más, hiszen saját magunkból dolgozunk, és nem vagyunk mindig ugyanolyan lelkiállapotban. Ezért is rendkívül izgalmas gyerekekkel foglalkozni, és öt nap alatt összehozni velük egy előadást, mert az ő lelkesedésük, fantáziájuk, kreativitásuk még nem csorbult, így engedhetjük őket szárnyalni, és ők ezt is teszik. Az első nap még alig mernek beszélni egymás előtt, zavarban vannak, az ötödik nap végére pedig lelkileg nehéz jeleneteket is eljátszanak egymással. Nem tudom pontosan, hogy mi is történik velünk öt nap alatt a műhelyben, de azt tudom, hogy hatalmas bizalom és hit alakul ki bennünk egymás iránt. Ezek a gyerekek pénteken már bármit megtennének egymásért. Ez nem azt jelenti, hogy közösséggé kovácsoljuk őket, és annyi, hanem ennél sokkal többet. Családdá forrunk össze, anélkül, hogy észrevennénk, hogy ez mikor történik. A színház egy olyan nyelv, amit bárki beszélhet, és ez az, ami összetart bennünket. Példaértékű, hogy milyen komolyan veszik a feladatukat, hogy gyerekként olyan jelenléttel bírnak a színpadon, amit a felnőttek is megirigyelnének. Hatalmas ajándék megismerni a gyerekeket évről évre, majd beavatni őket a színház bonyolult, de lenyűgöző világába. Zoli nevében is mondhatom, hogy az idei előadásunk csodálatos volt, de ez elsősorban a gyerekeknek köszönhető. A színház gyógyít. A mi műhelyünk így mindig sikeres lesz, hiszen ennek a sok értékes fiatalnak van mit kijátszania magából. Amit ők hoznak magukkal, az kerül a színpadra, ott is marad, így sokkal könnyedebb szívvel és egy fogadott családdal a hátuk mögött utazhatnak haza.“

IMG_2070
IMG_2069
DSC_1413
DSC_2141
DSC_1813

A műhelymunkák mellett jutott idő a pihenésre, a sportokra is. Sárkánytúrán ismertük meg a tábor helyszínéül szolgáló települést és mondavilágát, csobbantunk az orfűi tóban, délutánonként elfoglaltuk a sportpályát, leteszteltük, hogy lehet – e a Medvehagymaház tetején retrodiscot tartani. A Tükör foglalkozáson megtapasztalhatta mindenki, hogy milyen önkifejezési forma áll a legközelebb az egyéniségéhez. Tudós fiataljaink a szabadidőben is spontán Tudósklubba tömörülve ismerkedtek a szögfüggvények világával.

A pécsi Hanga Banda húzta a talpalávalót , miközben mi a moldvai néptánc alaplépéseit lestük el Ungvári Veronika néptáncostól a táncházban. Ladányi Lívia művészettörténet – tanár és népi kézműves  egy egész délutánt felölelő programban követte a levegő és a víz szimbolikáját végig a művészettörténeti korokon, ahol a gyerekek valóban saját élményen alapuló tapasztalásokat szerezhettek a témában.

Mindennapjainkat a médiások stábja örökítette meg. Kozák Annamária újságíró és Jusztin Levente televíziós műsorkészítő párosa – kiegészülve Kovács Balázs informatikussal – sok – sok anyagot gyűjtött a táborról az alapítványról szóló kisfilm elkészítéséhez.

Hagyományosan programokkal és élményekkel gazdag táborban tudtunk lehetőséget nyújtani közel  50 fiatalnak saját tehetségágában történő elmélyüléséhez, önismeretéhez, új motivációk megtalálásához. Mindezt pedig mindenki nagy örömére gyönyörű, inspiráló természeti környezetben, gondoskodó házigazdák törődésében, kiváló önkéntescsapattal tehettük.

Surapka Borbála
táborvezető

Fényképeinket megtaláljátok galériánkban!

Tábori képek napokra lebontva:
2016. július 17. vasárnap
2016. július 18. hétfő
2016. július 19. kedd
2016. július 20-23. szerda-szombat

IMG_2141


Adományával segítse Ön is jövő évi táboraink létrejöttét!

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
Adószámunk: 18121254-1-41
Számlaszámunk: 11500092-11047753 (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.)
www.messzehangzo.hu