Magyarország géniuszai az ifjú tehetségekért, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány nyári, ingyenes tehetséggondozó táboraiban

Ebben az évben a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány egy különleges utazásra hívja a nehéz körülmények között élő tehetségeket.

Az általános iskola felső tagozatosainak a fantáziájában már sok féle utazás megfordult. Az „utazás” szó számtalan lehetőséget foglal magában. Utazni különböző járműveken, más és más módon, különböző tájegységekre egy-egy országban, vagy országhatáron kívül is lehet. De lehet időutazás is és a lelkünkben belső utazás is, ami új élményekhez, megismeréshez tapasztalatszerzéshez, és a kreativitás táptalajához vezet. Az utazást ezért a sokszínűségéért választottuk és azért, hogy a művészeti ágak, természettudományok, különböző történelmi korok és stílusok közötti virtuális” barangolásban” lehetőséget adjon egy olyan különleges játékra, ahol az „élet iskolája” is tanulható. Hiszen egy utazás során szervezni kell, gazdálkodni egy egységnyi pénzösszeggel, stratégiai tervet kell készíteni. Tájékozódás is szükséges a térkép használatával, a csapat tagjaival konszenzusra kell jutni, hogy mit, mikor és milyen módon tegyenek meg. Mindig vannak váratlan események, – ezekről mi fogunk gondoskodni -, ami döntéshelyzetet teremt és megoldandó feladatokat. Fontos a megélt élmények dokumentálása írásos és vizuális formában egyaránt. Ez a megközelítési mód nagyon sok tehetségfajtára kínál fejlesztési lehetőséget.

Az országos hatókörű pályázat kiírásra több mint száz gyermek küldte be a pályamunkáját. 12 település lakóit és 24 iskola tanulóit érintette meg a pályázatok témája „VÁLASSZ MŰVÉSZETI ALKOTÁST MAGADNAK!”, „VÁLASSZ FELFEDEZÉST MAGADNAK!”, Válassz olyat, ami neked a legjobban tetszik, ami rólad szól, vagy amilyet szerinted te is meg tudnál valósítani!”

A táborokban részt vevő 70 gyermekre izgalmas, sokoldalú fejlesztő foglalkozások várnak. A 2014 évi nyári tábor témája: „Különleges utazások”.

A természettudományos táborban nemzetközileg is elismert tudósok, vesznek részt a gyermekek látókörének, tudásának gazdagításában.

hétfőn:
Dr. Falus András/genetikus
. „Mit öröklünk és mit nem? Ellenségek és barátok, avagy hogyan védekezik a szervezetünk?“

kedden:
Pongrácz Péter TTK/biológus
. Az állatok kommunikációjáról fog előadást tartani.

szerdán:
Szalai Ferenc/fizikus, informatikus
. Előadás címe: „Atomoktól a fekete lyukakig – avagy a számítógépes szimuláció művészete“

Kovácsné Koós Judit/gyermek bűnmegelőzés. A játékfüggőségről és az , internet bűnözésről tart interaktív előadást.

pénteken:
A tábor fő támogatója az IBM is részt vállal a programok színesítésében. Vezető munkatársaik a Try sience program részeiből vezetnek érdekes kísérleteket a gyerekek bevonásával.

Az innovációt magában hordozó interaktív előadásokon kívül speciális műhelyekben fejleszthetik a gyerekek a tábor ideje alatt képességeiket. A képzőművészeti műhelyt Agócs Írisz a Pagony könyvkiadó illusztrátoravezeti. Az irodalmi műhelyben Fehér Renátó kortárs író, kritikus „utaztatja” majd a gyerekeket a különböző műfajok és irodalmi alkotások között. A multikulti műhelyben Turi Péter informatikus és Jusztin Levente televíziós műsorkészítő vezetik be a gyerekeket a multimédia világába.